Kedinin vucudu, burnundan kuyruğuna kadar temiz ve bakımlı olmalıdır. Kediler kendilerini dillerini kullanarak temizlerler. Bu temizlik sırasında yutulan kıllar ya dışkı ile atılır ya da parçalar halinde öğürülür. Bunlar normal davranışlardır. Böylece kedi kendi bakımını kendi yapmakta ve insana ihtiyaç duymamaktadır.
Fakat uzun ve orta uzunlukta kılları olan kediler kendi temizlikleri haricinde de sahibi tarafından hergun taranıp fırçalanmalıdır. Bakımsız olan kedilerin kılları dökülür, keçeleşir ve kirli bir görünüme bürünür. Bu durumda keçeleşmiş olan kılları bir makas yardımı ile dikkatli bir şekilde almak ve iyice tarayıp fırçalamak gerekir. Tabii ki bu zahmetli bir iştir ve vakit alır. Kısa kıllı kedilerin bakımları daha kolaydır.
Kendi kendine temizlenmeyen bir kedinin bedensel ya da ruhsal problemleri olabilir.
Belirtiler;
- Küt bir post
- Yapışmış gözler
- Kabuk bağlamış burun ve ayaklar hastalık belirtileridir. Bu gibi şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden bir veterinere gitmek en doğrusu olacaktır. Ama tabii ki herşey bu demek değildir. Kedinin sahibine de bazı görevler düşmektedir. Kediniz kendi bakımını artık neredeyse hiç yapamayacak durumda olacağından kedinizin bakımını ürkütmeden şefkatli bir şekilde sizin yapmanız gereklidir. Hasta bir kedinin daha fazla sevgiye ve şefkate ihtiyacı olduğunu unutmayınız. Mümkün olduğu kadar
- yumuşak davranın
- ani hareketlerden kaçının
- keskin kokulu temizlik malzemeleri kullanmaktan kaçının
- Kabuk bağlamış burnu ve çapaklı gözleri pamukla değil ılık papatya suyuna batırılmış yumuşak bir bez parçasıyla temizleyin
- kedinizi temizlemeye çalışırken onu daha fazla strese sokmamalısınız.
Kedinizi temizlerken dikkat etmeniz gerekenler:
- Kedinizi tümüyle yıkamaktan kaçının. Bunun yerine kedinizin vucudunu parca parca gerek silerek, tarayıp fırçalayarak temizleyin.
- Eğer tüyleri kuru bir şekilde kirlenmiş ise talk pudrası ile fırçalayarak temizleyin. Böylece tüyleri parlaklıkta kazanacaktır.
- Kedinizi yıkamak zorunda kalırsanız. Şampuanlı yada sabunlu ılık bir su içerisinde başı dışarıda kalacak şekilde yıkayınız. Ve tabii ki bol su ile iyice durulayınız. Çünkü Şampuan ya da benzeri temizlik malzemeleri kedinize zarar verebilecek kimyasal maddeler içerir.
- Kedinizi yıkadıktan sonra havlu ile iyice kurulayınız. Ve ortamın sıcak olmasına çok dikkat ediniz.
- Kedinizin dişlerinde oluşan taş birikintilerini temizletmek için veterinere götürün.
Yapılan başka bir yanlışta AŞIRI BAKIM yapmaktır.
Bazı kedi sahipleri işi oyle abartırki günde birkaç kez kulakları pamuklu cubuklarla temizler, gözlerini tamamen yıkar. (bu kesinlikle yapılmamalıdır.) Lütfen abartmayın ve kedinize EZİYET etmeyin.